Relatieonhandig

Waarom?  Om mezelf aan de waggel te houden? Om datgene te vergeten wat al zo ver achter me ligt maar waarvoor ik nog steeds schaamte voel?  Doe ik het om mezelf een ogenschijnlijk geldig excuus te geven zodat ik datgene wat nog komen zal en waarvoor ik bang ben handig kan uitstellen?  Wordt schrijven dan een schijterige poging om het leven dat lastig is te begrijpen of is schrijven net een streven om het helemaal te negeren, dat leven?

Uit het boek dat ik momenteel aan het schrijven ben, zitten negendertigduizendtweeënveertig woorden me niet voldaan aan te staren.  Hoewel ik al zeventienduizend zevenhonderdenvijf woorden schrapte, is wat ik lees niet naar mijn zin. Sommige zinnen roepen misnoegd, ‘kan je ons niet een beetje korter en concreter maken’. Andere vragen me teleurgesteld, ‘kan het alstublieft met een beetje meer detail, verdienen wij jouw veel te zuinige aandacht dan niet?’ Als ik ze allen, nogmaals en minstens voor de dertigste keer herlezen heb, vraag ik me af waarom ik me met dit werk, dat voor mezelf toch nooit een genoegzaam resultaat zal hebben, blijf teisteren.

In de taal die ik schrijf zoek ik, al te vaak zonder deugddoend resultaat naar woorden en zinnen die iets teweegbrengen. Ik hanteer dan het spel van herhaling, alliteratie, tegenstelling en woordklank in korte fijne zinnetjes en wissel ze af met uitgesponnen romantisch of scherpzinnig bedoelde abstracties. Soms lukt het me om in een handvol woorden iets te maken dat van alles kan doen voelen, maar al te vaak schrijf ik zonder tot ook maar één zinnenprikkelend beeld te komen waardoor jij als lezer iets zou moeten voelen. Zo gun ik me de illusie dat ik mezelf eventjes interessanter mag wanen dan ik eigenlijk maar ben.

Dat schrijven en schrappen, dat herformuleren, dat onophoudelijk herbeginnen is op de keper beschouwd dan ook niets meer of niets minder dan een schuchtere poging om me met mezelf te verzoenen. Misschien werd schrijven voor mij persoonlijk dan ook gewoon maar een onbereikbaar streven naar het vergeten van kemels en naar het leren samen te leven met mezelf.

Wat onduidelijk blijft, is of me dat ooit zal lukken. Want eerlijkheid gebied me toe te geven dat ik mezelf met die verwachting toch maar steeds opnieuw blijf teleurstellen. Met jouw goedvinden blijf ik dan gewoon nog maar eventjes voortschrijven.  En mag ik daar dan alstublieft net zolang mee blijven doorgaan, tot ik mezelf als betrouwbare partner in de relatie met mezelf mag beschouwen.

Is het inzicht dat deze zaterdagnacht me geboden heeft niet de sleutel tot het uitbouwen van elke stabiele relatie ook diegene die ik met mezelf aanga? Het hoeft niet perfect te zijn. Ik hoef niet perfect te zijn en ik geloof echt dat dit zo is, want mensen die kort bij me staan en het kunnen weten zeggen me dat bijvoorbeeld onhandigheid het hoofdkenmerk is van de meeste relaties die ik aanga, al gebruiken ze daar meestal meer tot de verbeeldingsprekende terminologie voor. Niet dat ik dat niet weet, relatieonhandigheid beheers ik namelijk als de beste, in alle aspecten, al drieënvijftig jaar lang, Misschien moet ik daar ook maar eens een boekje over schrijven.

2 gedachtes over “Relatieonhandig

 1. Hey Jan,

  Ca va?

  Je tekst doet me aan meditatie denken. Ik heb daar de laatste tijd erg veel aan gehad. Je komt er inderdaad bij uit dat het ok is. Dat niets moet. Dat je zelf ok bent, ook al voelt het soms/vaak anders. ((Ex-)verslaafden lijken allemaal met een “leegte” te kampen te hebben, een gevoel dat ze iets “externs” nodig hebben om gelukkig te zijn. deze vind zijn oorsprong in trauma en is de motor achter vele verslavingen.) Zeer herkenbaar dus 🙂

  De “relatieonhandigheid” kan ik dan weer minder goed plaatsen. Ik vind juist dat je zeer gevoelig bent en daardoor juist zeer goed bent in relaties. Maar misschien bedoel je dat het door die gevoeligheid zo moeilijk voor je aan voelt. Ik weet het niet.

  Misschien volgend jaar nog eens afspreken, dit jaar gaat niet meer lukken he. Ik heb je veel te vertellen: ik ben begonnen als verslavingsconsulent (www.verslavingsconsulent.be ), het is nog allemaal heel nieuw en spannend, maar ik schuif makkelijk in mijn nieuwe rol. Het voelt niet als werken en ik krijg er veel energie van. ik ben ook aangenaam verrast door de respons van de huisartsen en psychologen waar ik me al ben gaan voorstellen. Ze hebben me gevraagd om bij in de groepspraktijk in Wijgmaal te komen zetelen. Dat lijkt me wel wat, maar dit kan pas na de zomer (als hun verbouwing klaar is.). Ik weet: er zullen ook moeilijke momenten komen. Vandaar dat ik me wil wapenen door mezelf te blijven verzorgen. Meditatie is hierbij zeer waardevol gebleken.

  Allez, beste wensen alvast, Maak er fijne feestdagen van, En hopelijk tot snel! Bart

  >

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.