Wat met de jijrbees?

Nu ik een zee van tijd heb en ik me er met onzichtbare kluisters aan vastgeketend heb, kan ik het me nog meer dan anders veroorloven hem helemaal te verschijten met gedram. Gelukkig! Zonder dat iemand er aanstoot kan aan nemen, mag ik mezelf in deze gedwongen retraite helemaal suf piekeren of ik van deze artificiële ballingschap straks beter dan wel slechter zal worden. Mocht je in hetzelfde vel zitten als ik, zou je ook zomaar kunnen beginnen nadenken over werk en weelde of over de relatie of het verband tussen armoede en rijkdom.  Je zou mogelijks tot de snelle conclusie komen dat deze twee begrippen ogenschijnlijk elkaars tegenpool zijn. Je zou misschien tot de slotsom komen dat in dit land de statistische kans op echte armoede relatief klein is. Immers, met een beetje goede wil en wanneer je hard genoeg je nikkel afdraait is er aan plastiek overvloed nooit gebrek.  In deze economische gereduceerde welvaartsstaat komt het gros van de bevolking dan ook ogenschijnlijk niets te kort. En voor rampspoed en ontij werd een sociaal vangnet opgezet dat moet behoeden tegen persoonlijke of collectieve tegenslagen. Zolang de grootste hoop van de kudde kan werken om te consumeren zal de Westerse kommer en kwel tot een minimum beperkt blijven. Zolang de economische wind uit de juiste richting blaast, zal goedkoop, zwaar of vuil zorgwerk uit het Oosten geïmporteerd worden en zal duur en belangrijk werk uitgevoerd worden naar het Westen.  In de luxe van dezelfde waanzin zullen we elk jaar in de veilingen van Limburg tonnen overschotoogsten fruit en groenten vernietigen, zullen we met melkplassen morsen en zal de landbouw Europese subsidies kunnen slurpen wanneer ze akkerlanden weer een seizoen braak laten liggen.  In dezelfde waanzin van de omgekeerde wereld zullen we in december gretig bonen kopen uit Kenia en Egypte en zullen we in februari smakeloze aardbijen uit Marokko of Spanje op ons bord willen. Met die intellectuele economische masturbatie en met de welvaartsmythe als Playboy-prent zullen we de illusie in stand houden dat we armoede de baas kunnen blijven en zullen we ervoor zorgen dat we wereldeconomisch een verschilmaker kunnen blijven.

Wanneer armoede dan ogenschijnlijk helemaal uit ons gezichtsveld verdwenen is en wanneer politici door wetenschappers op hun geflipte hoogmoed gewezen wordt als er een verloren pandemie binnen waait, blijkt pas echt hoe wankel, nietig, afhankelijk en straatarm we als samenleving geworden zijn. We krijgen zelfs vandaag, onze witte wereldtrots, de asperge niet meer zelf uit de grond gestekt. Gelukkig is het witloofseizoen voorbij maar wat straks met de jijrbees?

4 gedachtes over “Wat met de jijrbees?

 1. Ja mijn beste 🙂 Dat was even doorbijten. Ik werd er niet echt vrolijk van. Maar dat was ik eigenlijk voordien ook al niet. Een bevestiging van hoe vreemd deze periode op mij inwerkt.

  Like

  1. Misschien moet ik stoppen met filosoferen en opnieuw mijn persoonlijke luchtige nietigheid beschrijven. Echt ik worstel ermee.

   Like

 2. De aardbij, een niet altijd onschuldig beestje, kan menig argeloos welvaartswezen danig onaangenaam verrassen. Wel degelijk lees je: veRRassen en niet veRassen, want in dat laatste geval zou het beestje over een eigen energiebron alias warmtegevend toestel, apparaat of installatie beschikken , wat onomstootbaar niet zo is. Naar weldoorvoede en omzichtig besluitvormende deskundigen hebben vastgesteld zou de aardbij, een door de BBL (Bond beter leefmilieu en niet de al lang verdampte Bank Brussel Lambert) als zeldzame en te beschermen soort gekenmerkt wezen, zich vooral nestelen in strobedden, een laag bij de grondse situatie dus. Vanuit die positie probeert het zijn geliefkoosde, veruit geprefereerde en tot opperste bron van verrukking (*) uitgekozen slachtoffer een taalfoutige pat in de korf te zetten , namelijk de schrijver van hersenspinsels en andere boeken over denken en zo. (*). Verrukking (V) -en: pijnlijke spierverrekking in boven- en/of onderarm (L en R) bij mannen. Steekt veelal de kop op (jawel) in vervelende tijden, gevolg van ondermeer coronaire quarantaine ,lockdown, social distancing etc.

  Like

Reacties zijn gesloten.