Whatever… Fomo-foemp!

Ik sta opnieuw op een kruispunt in mijn leven. Ik ben 53.  Uitgaan, nieuwe mensen ontmoeten, gedoe, het interesseert me niet zoveel meer. Ik heb genoeg ‘vrienden’ op facebook. Anders dan die kwebbels die mijn vrouw afgelopen maandag had uitgenodigd om te wijnen, kan ik hen muten wanneer ik dat wil. Handig toch? Maar serieus, ik heb het gevoel dat ik in mijn leven opnieuw op een splitsing sta. Het ergste stuk van de midlifecrisis ligt achter mij, althans dat denk en hoop ik.  Ik ben erachter gekomen dat het allemaal niet beter meer wordt.  Grootvader zie ik me de eerste paar jaar niet onmiddellijk worden en mijn professionele leven kabbelt verder gelijk een beekje dat het hard te verduren heeft gehad met de opwarming van de Aarde.

Wat blijft er dan over om mijn tijd te doden?

Juist, met mijn geliefkoosde hobby, mensen beoordelen.  Laat facebook daar nu het ideale medium voor zijn. Gisteren was ik door de profielen van mijn allernaaste familie aan t scrollen. Gewoon om me ervan te verzekeren dat ze nog steeds marginaal en racistisch zijn. Grapje, daarvoor heb ik facebook niet nodig. Dat staat ook op Instagram, Whatsapp en tinder en als ik ze tegen ’t lijf loop hoeven ze hun mond niet open te doen om me daarvan te overtuigen.

Al scrollend door de wondere wereld van facebook botste ik op een van mijn ‘vrienden’.  Niet dat ik hem de afgelopen tien jaar in ’t echt ontmoet heb, laat staan dat ik er IRL ooit een woord mee gewisseld heb. Nieuwe virtuele vrienden heb je nooit genoeg toch?  In zijn laatste bericht las ik dat hij een pauze neemt van Social media. Heb je mensen dat ooit zien doen? Dat gebeurt altijd met een plechtige aankondiging: “Ik heb er even genoeg van, ik neem een digitale detox, #moedig, #getttingalife, #lifesbetter@dentoog.”  Met deze moedige post wanen ze zich de nieuw held van het internet.

Wat ze niet weten is dat, voor ze dit bericht plaatsten, het niemand al een bal kon schelen. Ze whatever-en door het leven en verwachten dat we hun ge-whatever onthalen met bloemen en lofzang, duimpjes, likes, shares en retweets. Als ze er niet genoeg krijgen geven ze er met een virtuele pruillip de brui aan. Zo kwam ik er bijvoorbeeld gisteren achter dat hij, mijn virtuele beste vriend’, een maand lang het gras niet had afgereden, #maaimeiniet, #zetjelevenopgroen, #blijvoordebij en dat hij vier weken geleden voor de tweede keer in die week sushi besteld had, #teriyakistraffewasabilol, #sushiloversarebetterloversyolo.

Waarom schrijft iemand überhaupt een bericht om aan te kondigen dat hij vanaf morgen een facebookbreak neemt? Ik vraag het me af. Dat is toch min of meer hetzelfde als nu het glas heffen en je ladderzat drinken op het feit dat je morgen stopt met drinken om dan rond het middaguur een aperitief te ‘nuttigen’ omdat je de track niet onder controle krijgt? #slechtefbdetoxstart, #facebookbreakfail, #zoujeniebeternekeerietsnuttigsdoenfomofoemp

4 gedachtes over “Whatever… Fomo-foemp!

 1. Kijk eens aan. Uiteraard. wat een aandachtstrekkerij dat gedoe. Maar soms laat je mensen graag eens weten dat je net als hen bent, niet? 🙂 Dat kabbelende beekje geteusterd door een opwarmende aarde, dat telt als vergelijking. In de bergen die we onlangs bezochten stonden die beekjes eigenlijk gewoon droog 🙂

  Like

  1. ik spiegel me graag aan de onvolkomenheden van anderen die lei(ij)dend voorwerp worden van mijn eigen zwakheden. Ik heb graag beekjes. In de winter zijn ze gezwollen en treden ze buiten hun oevers en in de zomer staan ze kurkdroog.

   Like

 2. Ha die Jan. Ik heb een maand of drie leesachterstand dus begin maar van boven naar beneden.

  Roflyolo, toffe post. Columnist lijkt me nog geen slecht bijberoep voor jou? Of ben je dat al?

  Like

  1. haha … ik schrijf maar wat he Eline. ’t staat eigenlijk perfect verwoord in mijn bio. “Zien, horen en voelen waar anderen gevoelloos, blind of doof voor zijn beschouw ik als een zegen”

   Ik heb twee bedachtzaam grijze ogen, een groot rond hoofd, weerspannige haren en relatief koude voeten. Van de eerste dag in dit tranendal, herinner ik me niets.

   Ik was een week voor op schema. Dat vernam ik later. Daarom probeer ik heel mijn leven al, de tijd met een week te vertragen. Niet zeker of me dat ooit zal lukken. Ik laat het je nog weten. Als het niet stoort, deel ik hier ondertussen een paar gedachten die ik had. Gewoon, omdat ik een beetje trager geleefd heb en er de tijd voor had.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.